אלימות במשפחה – השלכות על התא משפחתי ודרכי מניעה של מקרי אלימות (אלמ"ב)

אם נבדוק סטטיסטיקה של מקרי אלימות במשפחה (אלמ"ב) בישראל וגם בעולם, בהחלט נראה נתונים מאוד מדאיגים שמלמדים אותנו כי יש מה לשפר במשחפה בפרט ובחברה ככלל ובמטרה לראות מהן ההשלכות של מקרי אלימות בתא משפחתי, בחרתי לחבר מאמר זה.

מתוך הצורך הטבעי ורצון להקים משפחה, מכירים אמשים ברחבי התבל ולאחר תקופה של חיזורים ומפגשים מחליטים להם להקים משפחה.

אם נסתכל על התקופה של לפני החתונה ותחילת חיים משותפים, בהחל נראה שתקופה זו היא די קלילה ומלאה בחוויות חיוביות, כאשר אין למעשה מצבים בהם יש רקע לאלימות מצידו של אחד מבני הזו כלפי השני (אם כי לפעמים גם זה קורה, אך לא נרחיב בנושא במאמר זה).

ארצה להתייחס דווקא לתקופה של תחילת חיים משותפים כבני זוג עם התחייבויות שונותכלפי צדדיים שלישיים למיניהם אם זה בעל הבית, ממנו בני הזוג משכירים את דירתם הראשונה, אם זה קניות בסופר שלעיתים לאף אחד מבני הזוג אין זמן לעשות, אם זה תשלום חשבונות שונים של נניח גז, ארנונה וחמשל, אם זה פינוי אשפה וניקיון פעם בשבוע – ככל שמטלות משוטפות גדלות בהקיפן, העומס על התא הזוגי גובר ובדיוק במקום הזה מתחילים להתרחש לצערי מקרים של מריבות וכעסים שלאט, לאט ובלי לשים לב יכולים לחצות גבולות של הטעם הטוב ולהגיע לאלימות.

וכעבור איזו שנה או פחות בא לעולם ילד הראשון שבכלל מערבב את הכלפים ואז מזוג אוהב ודואג, השניים הופכים לזוג עצבני ולא תמיד תומך אחד בשני בתוך המשפחה ואם תומך, אז לעיתים לדעתו של אחד מבני הזוג אין בתימה הזו מספיק בכדי לחלק את הלחצים בין השניים.

למעשה אם בני הזוג לא מוכנים לשינויים בצורה קיצונית של הדברים במשפחה בכל פעם שמשהו חדש מתווסף למשוואה הגדולה ואינם מגלים גמישות יתר ואף מעבר ליכולתם, קוריאם דברים של אלימות במשפחה שלא פעם נגמרים בצורה לא הכי טובה, כאשר מתערבת במקרה משטרה ומוגש כלפי הצד התוקף כתב אישום ועליו להתמודד עם התנהלות מול בית המשפט, כאשר מדובר בהליך פלילי לכל דבר ועניין שהעונשים הם די אכזריים כגון מעצר בפועל, כנס כספי, עבודות שירות, מעצר על תנאי וכד'.

במידה ומקרה אלימות הגיע לפתחה של משטרה ובעקבות המקרה הוגשה תביעה באמצעות הפרקליטות, הרי מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין אלימות במשפחה (אלמ"ב) , שיש בידיו את הידע, את הניסיון והמוניטין בתחום ובניהול תיקים מסוג זה.

כבר כאן נציין כי מדובר על תיק שעלותו יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים, כאשר אף עורך דין לא יכול להתחייב לתוצאה הסופית בתיק אלמ"ב (אלימות במשפחה), כי מצד אחד יש את הניסיון של עו"הד בתיקים מסוג זה וגם מוניטין בתחום, אך מצד השני יש בית משפט ושופט שמולו הנאשם מיוצג על-ידי עורך הדין ולכן אף פעם לא ניתן לדעת לגבי התוצאה הסופית אלא לשער במידה מסוימת את הכיוונים האפשריים של התפתחות בתיק מסוים.

בנוסף לניסיונו של עורך הדין שמלווה את הנאשם בתיק, יש חשיבות גדולה בתוצאה הסופית גם של הנאשם עצמו אם זה מבחינת העבר הפלילי (קיים או לא), אופן הדיבור כלפי השופט במהלך הדיון בבית משפט, ייצוגיות ומתן כבוד לצד השני ועוד נושאים רבים נוספים שלא נרחיב במאמר זה

ללא ספק ולפי החוק ניתן לבקש מסנגוריה הציבורית לאפשר לקבל עורך דין מטעם המדינה שיאצג את הנאשם במהלך התנהלות בתיק ובדיונים בבית המשפט, אך רבים יעדיפו לפנות לעורך דין פרטי למרות שגם עורכי הדין של הסנגוריה הציבורית בעלי הסמכה וניסיון בתיקים כמו אלימות במשפחה.

לסיכום של כל מה שנאמר עד כה, נציין שבהחלט עדיף להימנע מהפעלת כוח פיזי ולא להגיע למחוזות שתוארו למעלה, כאשר מוגשת כפי מישהו תביעה משפטית בגין אלימות במשפחה עם השלכות מרחיקי לכת.

למידע נוסף בנושא אלימות במשפחה (אלמ"ב) בקרו באתר http://www.sanegor.net

דילוג לתוכן